Je mag dat doen, maar wij stellen dit ook vast wanneer we geen loongegevens meer ontvangen voor jou.
Wanneer we gedurende twee opeenvolgende trimesters geen loongegevens meer ontvangen, word je beschouwd als sectorverlater en krijg je de uittredingsfiche. Als je maar één trimester uit de sector bent en nadien terug tewerkgesteld wordt, gaan wij verder met sparen en word je niet beschouwd als sectorverlater. Om die reden is het aangeraden om te wachten tot we zelf je vertrek uit de sector vaststellen.
Wanneer we vaststellen dat je niet meer actief bent in de sector, zal je van ons een uittredingsfiche ontvangen waarin de mogelijkheden voor je reserves worden toegelicht. Je moet dan het antwoordformulier met je keuze terugsturen.
Er zijn drie opties:
-
Het aanvullend pensioenbedrag laten staan en laten evolueren met de intresten.
-
Het aanvullend pensioenbedrag overdragen naar een pensioenplan van je nieuwe werkgever of sector.
-
Het bedrag overdragen naar een pensioeninstelling die de wettelijke toestemming heeft om voor aanvullende pensioenen te zorgen. Een lijst van deze instellingen kan je hier vinden.
Opdat de betaling zou kunnen gebeuren moet je aan 2 voorwaarden tegelijkertijd voldoen: je wettelijk pensioen opnemen en ten minste 60 jaar zijn, ongeacht of je in een andere sector actief bent of niet. Het bedrag kan dus niet onmiddellijk uitgekeerd worden, maar er bestaan wel andere mogelijkheden (zie vraag hierboven "Wat gebeurt er met mijn reserves wanneer ik niet meer werkzaam ben in de bouwsector?") voor je gespaarde bedrag.
Wanneer je als uitzendkracht tewerkgesteld wordt, is je werkgever het interimkantoor. Interimkantoren dragen niet bij voor het pensioenplan. Meestal is dit slechts een tijdelijke situatie en wanneer je vervolgens als loontrekkende arbeider wordt aangenomen door een werkgever van de bouwsector, gaan wij automatisch opnieuw beginnen sparen voor jou.