Omdat je als bouwvakarbeider met een arbeidsovereenkomst tewerkgesteld bent bij een werkgever van de bouwsector (paritair comité 124), word je automatisch aangesloten. Zodra je tewerkgesteld bent, ontvangt Pensio B je loongegevens en kan het starten met de opbouw van reserves in het kader van je aanvullend pensioen. 
Vroeger moest je minstens vijf trimesters binnen een periode van drie jaar tewerkgesteld zijn om recht te hebben op de reserves, maar vanaf 1/1/2019 zijn de opgebouwde reserves onmiddellijk verworven.

Voor de berekening van je aanvullend pensioenbedrag wordt een percentage bepaald in functie van je anciënniteit. Pensio B ontvangt per trimester je loongegevens (bruto) en zet je loon vervolgens om in een referteloon (brutoloon x 1,08 x 1,0368). Op basis van dat referteloon wordt het percentage berekend dat toegekend wordt op basis van de anciënniteitsjaren. Het verkregen resultaat is de dotatie die we gaan sparen. 

N.B.: we gebruiken je loongegevens enkel om te rekenen; er wordt dus niets afgehouden van je loon.

Je anciënniteitsjaren bepalen welk percentage er gebruikt zal worden voor de berekening van je aanvullend pensioen als loontrekkende arbeider in de bouwsector. Vanaf januari 2014 werd het percentage verhoogd.


Anciënniteit in jaren Tot 31/12/2013 Tot 31/12/2022 Vanaf 01/01/2023
0-4 jaar 0,20% 0,25% 1,10%
5-9 jaar 0,40% 0,45% 1,10%
10-14 jaar 1,00% 1,10% 1,10%
15-19 jaar 1,25% 1,35% 1,35%
20-24 jaar 1,50% 1,65% 1,65%
25-29 jaar 2,00% 2,20% 2,20%
Vanaf 30 jaar 2,50% 2,65% 2,65%
Ja, er bestaat ook nog een aanvullende dotatie. Deze aanvullende dotatie is bedoeld voor arbeiders in de bouw die voldoen aan de voorwaarden van SWT (brugpensioen), maar die ervoor kiezen om verder te werken. Deze dotatie kan maximaal 500 EUR per trimester bedragen en wordt berekend op basis van het aantal gewerkte dagen per trimester.

Pensio B kan zelf geen persoonlijke officiële gegevens wijzigen. We ontvangen de nieuwe gegevens via het rijksregister, op voorwaarde dat het over een wijziging van gegevens in België gaat.

  • Verhuis je? Dan ontvangen we automatisch je nieuwe adres zodra het aangepast wordt in het rijksregister.
  • Ben je gehuwd of gescheiden in België? Dan ontvangen we automatisch een correctie van je burgerlijke staat.

N.B.: wettelijke samenwoonst wordt niet meegedeeld door het rijksregister, maar voor ons is de burgerlijke staat enkel van belang indien je zou overlijden. Als iemand overlijdt en niet gekend is als gehuwd, gaan we na of iemand wettelijk samenwonend is of niet. 
 
  • Heb je kinderen? Het aantal kinderen heeft geen invloed op de manier van pensioensparen.

Als je verhuist naar het buitenland of in het buitenland huwt of scheidt, hebben we een officieel document nodig. Deze documenten kan je bekomen bij de gemeente.

Jaarlijks ontvang je in de loop van het laatste trimester een pensioenoverzicht. Daarop kan je zien wat er gespaard werd in het jaar voordien en wat er in totaal op je rekening staat bij Pensio B. Op de website van de Federale Pensioendienst, www.mypension.be, kan je het brutobedrag van je aanvullend pensioen raadplegen. Deze informatie wordt éénmaal per jaar geüpdatet.

Neen, in België bestaan er 3 vormen van pensioenopbouw. Er wordt gesproken over de drie pensioenpijlers, die hieronder worden toegelicht. Het Construo Plan dat Pensio B beheert, valt onder de tweede pijler.

 
  • De eerste pijler: hieronder wordt het wettelijk pensioen verstaan. De Federale Pensioendienst zorgt hiervoor. 
  • De tweede pijler: de tweede pijler omvat de aanvullende pensioenstelsels die verbonden zijn aan de beroepsactiviteit. 
    • Voor werknemers kan dat via een sectorpensioenstelsel of een ondernemingspensioenstelsel.
    • Zelfstandigen hebben de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen in deze pijler via een individuele pensioentoezegging of via een ondernemingsplan.
  • De derde pijler: deze pijler omvat de individuele pensioenopbouw (bijvoorbeeld via een individuele levensverzekering of via pensioensparen).

Een overzicht van de eerste en tweede pijler kan je terugvinden op mypension.be.

Neen, dit aanvullend pensioen wordt enkel opgebouwd met werkgeversbijdragen. Als werknemer betaal je zelf geen bijdragen en kan je dus niet genieten van een fiscaal voordeel.